Kinderen uit de knel, levert (ook in Coronatijd) mooie resultaten Kinderen uit de knel, levert (ook in Coronatijd) mooie resultaten

Kinderen uit de knel, levert (ook in Coronatijd) mooie resultaten

1 april 2021

Sinds 2015 biedt Yorneo het behandelprogramma Kinderen uit de knel aan. Femke (ouder- en kindtherapeut bij Yorneo) is bij een aantal groepen betrokken geweest en heeft de laatste groep (gestart in het voorjaar van 2020) voor de lockdown kunnen afronden. De aanmeldingen voor de volgende groep hebben Femke en haar team van Kinderen uit de knel op een coronaproof manier vorm kunnen geven. Daar vertelt ze graag meer over. 

In de behandeling Kinderen uit de knel werken ouders in een groep samen aan het doorbreken van patronen en aan het vinden van nieuwe oplossingen voor steeds terugkerende conflicten en spanningen na een scheiding.

De kracht van de oudergroep en de kindergroep

Femke: “We merken aan kinderen dat het deelnemen aan Kinderen uit de knel hoop geeft. Het is voor ouders een hele stap om zich in een groep kwetsbaar op te stellen, maar daar zit wel de kracht van Kinderen uit de knel. Ouders leren van elkaar en nemen sneller aan van andere ouders dat ze dingen ook anders kunnen aanpakken.

De kracht zit ook in de groep kinderen die parallel loopt met de oudergroep. Ouders raken gemotiveerder door deze vorm. Het is anders dan ze gewend zijn. We zien vaak dat ouders zich richten op zichzelf en de spanning bij zichzelf beter weten te verlagen in het belang van de kinderen.  

Daarnaast ontmoeten kinderen elkaar die in dezelfde situatie zitten, dat geeft erkenning en vaak hebben ze mooie tips voor elkaar.

Ouders en kinderen geven aan het eind een presentatie aan de groep, in de vorm van een brief of iets wat het kind zelf bedenkt. Hiermee geven we kinderen een stem. Het is goed voor kinderen als zij hun gevoel en gedachtes kunnen delen met ouders. Veel tijd en energie gaat naar het conflict en daardoor lukt het ouders onvoldoende om te horen wat de kinderen van hun nodig hebben.

Om het programma extra kracht bij te zetten, nodigen we ook het netwerk van het gezin uit. De grote vraag na de behandeling is natuurlijk hoe ouders en kinderen het geleerde samen vasthouden. Daar hebben ze hun netwerk heel hard bij nodig. Deze systemische aanpak zorgt ervoor dat de behandeling niet voor niets is geweest.

Coronaproof programma

Door de huidige maatregelen zijn Femke en haar collega’s een (deels online) programma gestart met een gezin. Femke: “Een hele andere manier van werken, omdat ouders niet in een groep samenwerken, maar er zijn daardoor wel hele mooie stappen gemaakt. Deze vader zag zijn dochter bijvoorbeeld niet. Doordat we het tempo van het kind hebben kunnen volgen en het kind een stem hebben gegeven, zag je verzachting bij de ouders. Erg mooi om op deze manier samen te werken met mijn collega’s en dat maakte ook dat er stappen zijn gezet door de ouders en het kind!”

We blijven energie steken in het programma. Ook landelijk is hier aandacht voor, dat lees je onder andere in een onlangs verschenen persbericht: Kinderen uit de Knel heeft grote stappen gezet om gezinnen in conflictscheiding te helpen.