Pleegzorgnieuws | juli 2017
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen?
Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
 
 
 
Yorneo
Volg ons online:   facebook   twitter   linkedin   youtube
 
 
Pleegzorgnieuws  
  20 · juli 2017  
 
placeholder
In deze editie
  • Week van de Pleegzorg: 1 t/m 8 november
  • Terugblik thema-avond 'kinderen van ouders met psychische problemen’
  • Wil je ons helpen?
  • Heb je je al opgegeven voor de Pleegzorgdag?
  • Gezinsrituelen
  • Leestip
  • Leuke vakantietip
  • Gedicht: dat ik besta
  • Bijzondere oproep
 
placeholder
 
placeholder
Week van de Pleegzorg (1 t/m 8 november)

Van 1 t/m 8 november wordt voor de derde keer de Week van de Pleegzorg georganiseerd. Het doel van deze actieweek is om de aandacht te vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders in Nederland. In deze week worden in heel het land uiteenlopende activiteiten georganiseerd door de pleegzorgaanbieders.

Vorig jaar hebben we in samenwerking met de Drentse gemeenten een mooi boek over pleegzorg door de provincie laten zwerven. Het boek wordt nog steeds gelezen! Ook dit jaar gaan we weer iets leuks organiseren om de aandacht op pleegzorg te vestigen. Zou jij als pleegouder hierin iets willen betekenen? Laat het ons weten!

 
placeholder
 
 
placeholder
Terugblik thema-avond ‘kinderen van ouders met psychische problemen’

Op 28 juni jl. was er de thema avond over KOPP, die gegeven werd door 2 externe sprekers. Dorien Rump, gz psycholoog en cognitief gedragstherapeut en Henriette Hoving, medisch maatschappelijk werker, beide werkzaam bij het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen.
We hebben gesproken over de impact voor een kind. Hierin werd scherp gesteld dat ieder kind het merkt wanneer een ouder psychische problemen heeft. De manier hoe ze daarmee omgaan verschilt echter. Het ene kind zit met vragen en zoekt iemand op die uitleg kan geven. Een ander gaat piekeren, of vraagt extra aandacht door druk te doen of lastig te worden of wordt heel erg behulpzaam of aanhalig.
Belangrijk is dat deze kinderen ook aan hun trekken komen door hen duidelijk te informeren waarbij zowel de ouder als het kind ontschuldigd wordt. Lees verder

 
placeholder
 
placeholder
Wil je ons helpen?

Yorneo wil pleegzorg graag meer onder de aandacht brengen en hierbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. We zijn een campagne gestart om meer pleeggezinnen te werven. Een onderdeel van die campagne is dat we kerken benaderen of ze ons willen helpen om meer kinderen een veilige en goede plek te geven.  
Ben je lid van een vereniging of kerkgemeenschap? Wil je ons helpen door bijgevoegd stukje tekst te (laten) plaatsen in het blaadje van de kerk, de Facebookpagina of het ophangen van de poster in het kerkgebouw? Heb je andere goede ideeën? Dan horen we die natuurlijk graag!

Tekst: Heb je ruimte in je huis en hart?
Yorneo | Pleegzorg zoekt voor veel kinderen nog een veilige en liefdevolle plek om te wonen. Heb jij al eens nagedacht over pleegzorg? We zien je graag op onze maandelijkse informatieavond! Kijk op www.pleegouderworden.nl voor meer informatie.

Download de poster

 
placeholder
 
placeholder
Heb je je al opgegeven voor de Pleegzorgdag?

Op zaterdag 16 september gaan we weer met elkaar genieten in attractiepark Duinen Zathe in Appelscha. Er is een leuke activiteit voor de jeugd (12-18 jaar) gepland en de dochter van familie Keuris (pleeggezin) komt optreden vanuit haar Voice Kids achtergrond. Wij hebben er nu al zin in!
We hebben al veel aanmeldingen mogen ontvangen, gezellig dat jullie (weer) meegaan! Heb je je nog niet aangemeld? Meld je dan aan via onderstaande link. Jullie zijn er toch ook bij?

De jeugd kan dit jaar klimmen in het klimbos van Appelscha. Dit, onder leiding van de jongens van Outdoor. Afwisselend hangen er hindernissen en tokkelbanen verspreid over het bos. De activiteit duurt ongeveer 2 uren. Je kunt je opgeven voor de ochtend of de middag. Om alvast in de stemming te komen is het een aanrader om alvast even op hun site te kijken www.dejongensvanoutdoor.nl

Bericht van onze zangeres: "Mijn naam is Lindsey,  ik ben 13 jaar en samen met mijn muziekvriend Bram van 16 jaar gaan wij optreden op de Pleegzorgdag in Appelscha! Misschien kennen jullie ons wel, want wij hebben meegedaan aan The Voice Kids 2016 en zijn beiden tot en met de battles gekomen! We treden regelmatig bij diverse festiviteiten op.
Ik vind dit een hele speciale dag omdat wij thuis ook 2 pleegkindjes hebben. We gaan met zijn allen er een super leuke, toffe dag van maken. We hebben er veel zin in! Veel liefs van Bram en Lindsey
 

 
Meld je aan voor de Pleegzorgdag
placeholder
 
 
placeholder
Gezinsrituelen

Een liedje zingen voor het slapengaan, op zondag samen met je kinderen bakken, eenmaal per jaar kinderdag vieren. Het zijn voorbeelden van gezinsrituelen die soms al generaties voortduren of die juist spontaan ontstaan zijn.
In het Psychologie Magazine lazen we het artikel ‘Woensdag patatdag. Waarom gezinsrituelen meer dan gezellig zijn’. Een leuk thema om eens wat langer over na te denken. Het brengt je natuurlijk naar de verschillende rituelen die je zelf hebt in het hier en nu, maar ook van vroeger toen je klein was. Lees verder

 
placeholder
 
placeholder
Leestip: leesplein.nl

Kijk eens op de website www.leesplein.nl Op deze site  kun je veel informatie vinden over boeken en schrijvers, voor thuis of school en voor alle leeftijden.
Er staat actuele informatie vermeld, leestips en interviews die je misschien op nieuwe ideeën kunnen brengen.

 
placeholder
 
placeholder
Leuke tip: gratis vakantieboekje ANWB gids

In de ANWB gids van juli 2017 zit een bon voor een gratis af te halen vakantieboekje voor kinderen in de basisschool leeftijd. Ook zijn er o.a. kinderroute kaarten te vinden op hun site. Wanneer je zelf geen lid bent en de gids niet hebt, ken je misschien iemand die dat wel is, waarvan je de bon kunt gebruiken.
 

 
placeholder
 
placeholder
 
Gedicht: dat ik besta
Marchien Timmer
 

Soms denk ik dat ik niet besta
Dan weet ik niet wie ik ben en waar ik hoor

Hoor ik er wel bij?
Bij wie hoor ik dan?

Ik kijk in de spiegel en zie mijn moeders haar
Mijn vaders oren
De kleren van mijn pleegmoeder

Wie ben ik toch?
Ik durf het niet te vragen
Misschien weet niemand het

Wát lust ik graag..
Wát speel ik graag…
Wat doe ik graag
alsof ik niet bang ben

Wat heb ik graag
dat iedereen Mij ziet
Mij, die weet wie ik is.
Dat ik besta.

 
placeholder
 
Bijzondere oproep
 

Vind jij het leuk om een bijdrage te leveren aan een uniek en praktisch boek over pleegzorg? Heb je handige of goed geslaagde oplossingen voor lastige situaties? Leuke spelletjes of liedjes om op een plezierige manier contact te maken? Of creatieve ideeën om een kind zich thuis te laten voelen of dingen te leren? Voel je vrij om met wat dan ook te komen.

Klaartje de Vletter is met haar tweede boek over pleegzorg bezig en kan jou hulp goed gebruiken. Het boek wordt een bundeling van creatieve, handige, grote en kleine ideeën die bruikbaar zijn in de praktijk. Zin om mee te doen aan het boek of wil je meer informatie? Stuur je mail naar Klaartje zelf via pleegzorgboek@gmail.com

 
placeholder
 
 
placeholder
 
Komende informatiebijeenkomsten
 

Ken je iemand die interesse heeft in pleegzorg? We organiseren elke maand een informatiebijeenkomst. 
Aanmelden is mogelijk voor de volgende bijeenkomsten:

Woensdag 13 september
Donderdag 19 oktober

 
placeholder
 
Cursussen en thema-avonden
 

De komende tijd staan de volgende thema-avonden en cursussen voor pleegouders op het programma:

3 oktober: thema-avond 'pleegzorg doe je niet alleen'
10 oktober: thema-avond 'seksuele opvoeding van een kind met een licht verstandelijke beperking'

Meld je hier aan

 
placeholder
 
 
 
 
yorneo.nlpleegouder wordenDoorsturen | Uitschrijven | © yorneo.nl 2016