Ardine | Yorneo Ardine | Yorneo

Ardine, Behandelcoördinator vertelt

Hoe lang werk je bij Yorneo en wat doe je?

Ik ben in 2016 voor de tweede keer bij Yorneo gekomen. De eerste periode was van 1997-2008, dus in totaal bijna 16 jaar. In de tussentijd werkte ik in Groningen in de gesloten jeugdzorg.

Ik werk als behandelcoördinator op het GMV in Emmen. Gezinshulp met verblijf, waar jongeren tussen de 12 en de 18 tijdelijk verblijven die om verschillende redenen (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen, waar we perspectief creëren door verbinding samen met hun ouders en school.

Wat maakt je werk leuk?

Het contact met cliënten en collega’s. Het samen werken aan een doel en de verhalen die ik te horen/ lezen krijg van zowel medewerkers als cliënten. En een bijdrage te mogen leveren om die verhalen te dragen/ mooier te maken.

Wat maakt werken bij Yorneo leuk?

Het vertrouwen, de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en de vrijheid om bij te dragen aan de ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen op een manier die bij mij past samen met leuke mensen.
Het handelen vanuit vertrouwen in de medewerkers, maakt Yorneo uniek. 

Het werken is coronatijd is pittig. Ik ben ontzettend trots op de veerkracht van de medewerkers en jongeren om de sfeer en behandeling op peil te houden met obstakels als quarantaine, minder mogelijkheden buiten de deur, online school en online vergaderingen.

Wat zijn je toekomstdoelen? 

GZ-opleiding afronden, bijdragen aan een meer methodische manier van werken op het GMV met behoud van een positief groepsklimaat. Voor mij persoonlijk: een mooie reis maken op de fiets en als ik nog ouder ben, word ik relatietherapeut.

Hoe staat de jeugdzorg ervoor?

Jeugdzorg is nogal groot. Ik richt me liever op dat stuk waar ik invloed op heb. 

Maakt maakt je doelgroep zo leuk/interessant?

Het gaat over dingen die er toe doen. Ik ben vaak ontroerd of geraakt door de verhalen van de mensen die we tegen komen in ons werk. Door de veerkracht die mensen laten zien. Het verdriet of het doorzettingsvermogen. De gedrevenheid van mijn collega’s. De wil om een verschil te maken voor ‘onze’ kinderen. Het is nooit voorspelbaar.

Tip voor collega’s die werken in de jeugdzorg

Je kan de ander niet veranderen, alleen jezelf.

Wat blijft je altijd bij?

Veel momenten. Gelukkig. Ik vond het altijd een mooi moment toen ik bij Doen Wat Werkt (samenwerking gesloten jeugdzorg, Yorneo en Accare) werkte als ouders en kind glimmend naast elkaar zaten en beslisten dat het tijd was om afscheid te nemen van het Poortje en vertouwen uitspraken in de toekomst samen. Of de avonturen bij het ervarend leren, dat een jongen begint te huilen bij het kampvuur, omdat ie zich beseft wat hij zijn moeder heeft aangedaan. Of de keer dat we toch de leiding kregen van een nogal recalcitrante groep jongeren in Tsjechië, omdat we alleen samen, elkaar vasthoudend, het overstromende dal konden verlaten. Of een appje van een oud-jongere na een half jaar met; bedankt voor wat je allemaal voor me hebt gedaan. Of een jongen van 17 die zeg: ‘ik vertrouw jou’