Coronaverhalen Coronaverhalen

Coronaverhalen

"Sinds corona ben ik meer gaan wandelen met de gezinnen"

Marcel Heus, Ambulant hulpverlener

Marcel werkt als Ambulant hulpverlener (IOG) bij Yorneo en sinds drie jaar ook deeltijd als POH-jeugd bij een huisartspraktijk. “In mijn werk als IOG-er is het de ouder die zegt: ‘help, ik red het niet meer met mijn kind’. Als praktijkondersteuner komen de jongeren zelf naar mij toe. Het werk als praktijkondersteuner heeft me veranderd als hulpverlener IOG, ik doe nu een betere screening.” Marcel werkt sinds de coronacrisis thuis.

Corona heeft veel losgemaakt

De coronacrisis heeft veel losgemaakt in zijn werk en in het contact met gezinnen. Marcel vertelt: “De start van de lockdown was schrikken. Niemand had verwacht dat het hele leven stil kwam te liggen. Kinderen kwamen thuis te zitten en ouders moesten een volledig nieuwe balans zien te vinden in werk en privé. En dan ook nog docent zijn voor je kind. Ik zag veel onzekerheid in die tijd.”

Marcel moest van de ene op de andere dag overstappen van huisbezoeken naar contact op afstand. “In het begin belde ik vooral met gezinnen, maar ik koos al snel voor beeldbellen,” vertelt Marcel.

Heef de coronacrisis ook iets gebracht?

“Het heeft voor een versnelling gezorgd in hoe we de hulpverlening inrichten,” zegt Marcel. De richtlijnen geven nog steeds een voorkeur aan beeldbellen, maar huisbezoeken mogen weer. Marcel wisselt af tussen huisbezoeken, beeldbellen en soms een afspraak buiten. 

Sinds corona ben ik meer gaan wandelen met de gezinnen. Dit levert mooie dingen op. Ik hoor nu meer over de omgeving waarin mensen wonen en wie belangrijk voor ze zijn. Ze gaan letterlijk even uit hun situatie.

Het liefst zou Marcel weer zoveel mogelijk bij de gezinnen thuiskomen. Hij mist het opladen tijdens de autoritten. “Het beeldbellen vraagt veel, maar we zien nu ook dat het anders kan. Ik zie het als aanwinst in de afrondende fase van de behandeling, dan hoef je niet perse een live check-up te doen".