Yorneo ondertekent met partners in Drenthe akkoord voor betere jeugdhulp Yorneo ondertekent met partners in Drenthe akkoord voor betere jeugdhulp

Yorneo ondertekent samen met twaalf Drentse gemeenten en vier andere jeugdhulpaanbieders in Drenthe akkoord voor betere jeugdhulp

25 januari 2019

Samen met de twaalf Drentse gemeenten en de andere jeugdhulpaanbieders Accare, Ambiq, Cosis, GGZ Drenthe in Drenthe willen we zorgen voor een kwalitatief goed jeugdhulpaanbod tegen betaalbare kosten. Daarvoor heeft Yorneo samen met de andere jeugdhulpaanbieders en de gemeenten op vrijdag 25 januari een akkoord ondertekend om de jeugdhulp in Drenthe anders en goedkoper te organiseren. Met het Bestuurlijk Transformatie Akkoord spreken we af hiermee samen aan de slag te gaan.

In heel Nederland was in 2017 het tekort op het totale jeugdhulpbudget van gemeenten 605 miljoen euro. Ook binnen de jeugdhulpregio Drenthe hadden de meeste gemeenten in 2017 een tekort op het jeugdhulpbudget. De verwachting is dat ook in 2018 een tekort ontstaat. Om die reden heeft een kopgroep van wethouders (Assen, Emmen, Hoogeveen en Tynaarlo) namens de 12 Drentse wethouders Jeugd, samen met de vijf grote aanbieders jeugdhulp (Accare, Ambiq, Cosis, GGZ Drenthe en Yorneo) afgesproken om tot een transformatieakkoord te komen. Doel hiervan is om gezamenlijk te zorgen voor een kwalitatief goed jeugdhulpaanbod tegen betaalbare kosten.

Afspraken

Met het ondertekenen van dit akkoord maken de gemeenten en de jeugdhulpaanbieders samen afspraken hoe tot een andere en betaalbare jeugdhulp te komen. Denk hierbij aan: meer preventie en eigen verantwoordelijkheid, het normaliseren en niet onnodig medicaliseren van het gedrag van kinderen, sneller jeugdhulp dichtbij huis om opschalen te voorkomen, betere samenwerking door de één gezin-één plan-één regisseur-aanpak en het terugdringen van de regeldruk. Het akkoord is een vervolg van het Jeugdzorgstatement Drenthe en is ondersteunend aan het landelijke Transformatieplan Zorg voor Jeugd 2018-2020.

Vervolg

Samen met de gemeenten en andere jeugdhulpaanbieders gaan we aan de slag met een analyse van de tekorten. Er zijn veel aannames en veronderstellingen over hoe de tekorten in de jeugdhulp zijn ontstaan. Daarom wordt een gezamenlijke analyse uitgevoerd bij zowel gemeenten als aanbieders, financieel en inhoudelijk. De analyse mondt uit in een uitvoeringsplan voor 2019 en verder.

Meer acties

Het akkoord is deel van een groter geheel om de tekorten in de jeugdhulp terug te dringen. Zo wordt ook een beroep gedaan op het Rijk om de bezuinigingen bij de decentralisatie van de Jeugdhulp in 2015 bij te stellen. Ook willen we aan het akkoord meer samenwerking tussen alle partners die betrokken zijn bij jeugdhulp, zoals onderwijs, jeugdgezondheidszorg, huisartsen, welzijn en de kleinere jeugdhulpaanbieders. Daarnaast willen we ook met het akkoord een maatschappelijke discussie starten over de ontwikkelingen in de jeugdhulp: verschillen tussen kinderen moeten meer geaccepteerd worden en minder als probleem ervaren worden.