Update over Corona september Update over Corona september

Stand van zaken Corona september 2020

28 september 2020

28 september 2020

Het is voor iedereen nog steeds een bijzondere tijd. Corona is lange tijd ver weg geweest in Drenthe, maar lijkt nu bij de tweede golf dichterbij te komen. Yorneo gaat al langere tijd zorgvuldig om met de coronamaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, in lijn met de landelijke maatregelen. En daar hebben we jouw hulp en oplettendheid bij nodig.

Hulpverlening via (beeld)bellen en face-to-face contacten

Onze hulpverlening verloopt nog steeds zo dat (beeld)belafspraken afgewisseld worden met face-to-face contacten, afhankelijk van wat nodig is. Dit geldt ook voor de preventieve contacten met scholen en kindcentra (Vroeg Erbij, Vroeg Erbij Blijven, YOOP).

Bezoeken thuis en op locatie vinden alleen plaats als er geen (milde) gezondheidsklachten zijn in het gezin. We vragen onze cliënten en (pleeg)ouders om de hulpverlener vooraf goed te informeren als ze zelf of iemand uit het gezin milde klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts. Als er sprake is van milde klachten kan er contact plaatsvinden via (beeld)bellen. 

MOC

Voor kinderen (zelfde als op de kinderopvang of in het basisonderwijs) geldt:

  • Heeft het kind verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen of keelpijn), of bekende hooikoortsklachten, dan mag hij of zij naar het MOC. Het kind hoeft niet getest te worden op corona. Dit geldt niet als het kind een contact is van iemand die corona heeft. Of als het kind bij iemand woont die koorts heeft of benauwd is. Dan moet hij of zij thuisblijven.
  • Heeft het kind andere klachten, die bij COVID-19 kunnen passen, zoals koorts, benauwdheid of (meer dan incidenteel) hoesten, dan moet hij of zij thuisblijven tot de klachten 24 uur over zijn. Het kind hoeft niet getest te worden voor corona, tenzij hij of zij ernstig ziek is. Neem dan contact op met de huisarts.
  • Heeft het kind ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijft iedereen in het huishouden thuis.
    Als iemand in het huishouden positief is getest op COVID-19, blijft iedereen in het huishouden thuis. Krijg het kind klachten? Maak een afspraak voor een coronatest.
  • Komt het kind terug uit een gebied dat een oranje of rood reisadvies heeft vanwege corona of krijg je een notificatie met de Coronamelder-app , dan gelden voor kinderen tot en met 12 jaar de bovenstaande adviezen. Zij mogen wel naar het MOC. Voor iedereen ouder dan 12 jaar geldt dat ze na terugreis uit een oranje of rood gebied of na melding van de coronamelder-app 10 dagen thuis moeten blijven (quarantaine). 

Vragen?

Heb je vragen over onze maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken? Neem dan gerust contact met ons op via (0592) 367 979 of corona@yorneo.nl.