Website Spoed4Jeugd Drenthe gelanceerd Website Spoed4Jeugd Drenthe gelanceerd

Drentse gemeenten lanceren website Spoed voor Jeugd Drenthe

20 september 2017

S4JD: Crisis houdt zich niet aan kantoortijden

Gistermiddag is in Papenvoort de website van Spoed voor Jeugd Drenthe (S4JD) officieel gelanceerd door Harmke Vlieg, wethouder in Assen en als bestuurder betrokken bij S4JD.  

Speciaal voor kinderen en jongeren die direct hulp nodig hebben, is er sinds deze week de website www.spoedvoorjeugddrenthe.nl. Spoed voor Jeugd is het provinciale meldpunt bij crisis in opdracht van de twaalf Drentse gemeenten. Het biedt zelf geen hulp, maar coördineert de hulpverlening van (jeugd)zorgaanbieders. Zo kan zo snel mogelijk de juiste zorg ingezet worden. ‘Crises houden zich niet aan kantoortijden’, aldus coördinerend wethouder Harmke Vlieg van Assen. ‘Daarom is het belangrijk dat kinderen, jongeren en gezinnen direct op goede hulp en ondersteuning kunnen rekenen. Hoe dat in zijn werk gaat, staat helder uitgelegd op de nieuwe website.’

Hoe werkt Spoed voor Jeugd Drenthe?
Kinderen en jongeren kunnen zelf bellen, maar ook ouders, hulpverleners, huisartsen of de politie. Als het maar gaat over een kind, jongere en/of gezin in Drenthe. Wie belt naar telefoonnummer (0592) 381 530, krijgt een hulpverlener aan de telefoon. Die stelt vragen om erachter te komen wat er aan de hand is en wie het beste kan helpen. Binnen een half uur wordt een plan gemaakt en de juiste mensen ingeschakeld.

Buiten kantoortijden
Spoed voor Jeugd Drenthe helpt bij een crisis die is ontstaan door gedrags- of opvoedproblemen, gezinsproblemen of psychische problemen. Juist op de momenten dat instellingen gesloten zijn: ’s morgens voor 09.00 uur, ’s middags na 17.00 uur, in het weekend en op feestdagen, dag en nacht. Cliënten van Yorneo en pleeg- en gezinsouders kunnen overigens buiten kantoortijden rechtstreeks bellen met de crisisbereikbaarheidsdienst van Yorneo.

Is dringend hulp nodig tijdens kantooruren, dus van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur? Dan zijn de gemeenten via hun eigen telefoonnummers de eerste aanspreekpunten. Cliënten van Yorneo kunnen dan bellen met hun hulpverlener. Het telefoonnummer van Spoed voor Jeugd Drenthe is op dat moment niet in gebruik.

Samenwerkingspartners
Spoed voor Jeugd Drenthe is een samenwerkingsverband van jeugdhulporganisaties Accare, Ambiq, De Trans, GGZ Drenthe, Jeugdbescherming Noord, Promens Care, Veilig Thuis Drenthe, Jeugdhulp regio Drenthe en Yorneo. Spoed voor Jeugd Drenthe is opgezet in opdracht van en in samenwerking met de Drentse gemeenten.