Zomaar Zindelijk Zomaar Zindelijk

Zindelijkheid komt bij kinderen steeds later - artikel DvhN

31 oktober 2022

"De ouderwetse plasketting is uit den boze. Dat vertelt leerkrachtondersteuner Helen Glastra, ambulant hulpverlener bij Yorneo. Aandrang heeft voorrang. „Het kind moet altijd gaan wanneer hij aandrang voelt", vertelt Glastra. „Ook tijdens de instructie in een schoolles, want daar krijgt iemand die naar de wc moet toch niks van mee." Als kinderen - die ternauwernood zindelijk zijn - al voortdurend hun behoefte moeten inhouden, dan snapt het brein er niks van.

Glastra: „Met de aandrang wordt niks gedaan, omdat het al op sommige momenten niet belangrijk genoeg is. Immers: tijdens eten mag je van mama niet naar de wc, tijdens uitleg op school mag je van juf niet naar de wc. Dan zegt datzelfde brein tijdens spelen met duplo: dit is even belangrijker." Voor ouders is het goed om te weten dat de blaas van kinderen veel kleiner is dan bij volwassenen en dat de aandrang om te poepen veel sneller komt als er gegeten wordt. Nog even vóór het eten naar de wc heeft weinig zin, het is heel normaal dat ze juist tijdens het eten moeten toiletteren."

Aldus Helen Glastra, van de Werkgroep Preventie Zindelijkheidsproblematiek, geciteerd uit het krantenartikel over Zomaar Zindelijk. Het artikel was afgelopen zaterdag te lezen in het Dagblad van het Noorden. Benieuwd naar het hele artikel? Lees het hier.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 12 oktober 2022 is de website “Zomaar Zindelijk” online gegaan. Op de website is alles over zindelijkheid te vinden. Er is informatie over zindelijk worden en over plassen en poepen in de vorm van filmpjes, blogs, gouden tips en ervaringsverhalen. De informatie is bestemd voor ouders, opvoeders en professionals. Neem snel een kijkje.

Zomaar Zindelijk is het resultaat van een mooie, integrale samenwerking tussen diverse organisaties die werken met en voor jonge kinderen en hun ouders.