Op woensdag 22 maart vond de officiële kick-off van Steunouder in Emmen plaats. Op woensdag 22 maart vond de officiële kick-off van Steunouder in Emmen plaats.

Feestelijke start van Steunouder in Emmen

29 maart 2023

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor ouders is het soms fijn om even op adem te komen. Maar niet iedereen heeft mensen om zich heen die hulp kunnen bieden. In de gemeente Emmen helpt Sedna deze gezinnen met het initiatief Steunouder, want samen opvoeden geeft hernieuwde veerkracht. 

Steunouders zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week optrekken met een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen (gezins)leven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen de ouders ruimte om even rust te nemen.  

“Opvoeden hoef je niet alleen te doen. Iedere ouder kan af en toe weleens een steuntje in de rug gebruiken en dat is normaal. Ik wens dat iedere ouder om hulp durft te vragen als hij/zij die nodig heeft”, zegt steunoudercoördinator Anniek Nijkamp van welzijnsorganisatie Sedna. 

Beschikbaar voor alle ouders 
Het initiatief in de Gemeente Emmen is bijzonder omdat Steunouder voor alle gezinnen beschikbaar is. Dat betekent dat naast biologische ouders, ook pleegouders, adoptieouders of gezinshuisouders van dit aanbod gebruik kunnen maken. Steunouder werkt hiervoor samen met het Leger des Heils, William Schrikker Gezinsvormen en Yorneo.  

Kennismaking 
Een steunouder en vraagouder worden zorgvuldig met elkaar gematcht. Er wordt gekeken naar de behoefte van de vraag- en steunouder en er vindt een uitgebreide kennismaking plaats. Er is een periode van gewenning waarin het vertrouwen kan groeien. De steunouder krijgt bovendien een training vol handvatten en tips. De steunoudercoördinator blijft tijdens het hele traject betrokken.  

Voor meer informatie kun je contact opnemen met steunoudercoördinator Anniek Nijkamp via 06-23645675 (ma t/m do)/ emmen@steunouder.nl. Of kijk op www.steunouder.nl voor meer informatie over Steunouder.