Pleegouders over PMTO

"Als pleegouder had ik vaag wel eens van PMTO gehoord, maar dacht altijd dat dat voor hele ‘ernstige gevallen’ was… En dat vond ik onze situatie niet. Tot de aanbeveling voor PMTO na een diagnostisch traject uit de bus kwam. Mijn man en ik hikten wel enorm aan tegen de flinke tijdsinvestering. En de impact daarvan op onze agenda en de rest van het gezin.

Maar goed, als je altijd doet wat je deed, zul je krijgen wat je kreeg. En daar waren we klaar mee. We wilden de regie terug in ons gezin, een positieve flow, minder spanning en meer duurzame verandering. Onze eigen opvoed trukendoos was uitgeput en werkte onvoldoende voor onze pleegdochter.

PMTO bij Yorneo
Wekelijks gaan we naar ons uurtje ‘privé aandacht en maatwerk’. Een universeel programma, maar helemaal uitgewerkt en toegespitst op onze situatie, onze behoefte en ons tempo. Routines, positieve aanmoediging en begrenzen zijn de grote thema’s. Soms zijn we sceptisch of iets zal werken en blijkt het toch helpend. Of is iets ver buiten onze comfortzone (élke dag een beloning, wát overdreven) en daardoor ongemakkelijk. Of we zitten in zulke ingesleten patronen dat het echt even duurt voor we iets onder de knie hebben. We oefenen de nieuwe aanpak en situaties met rollenspellen. Even over een drempel heen, soms lachen gieren brullen en ontwapenend als je bij jezelf al veranderingen voelt als je ‘pleegkind’ speelt en verschillende dingen uitprobeert.

Door het intense traject, kun je ook juist de ‘huis-tuin-en-keuken’ moeilijkheden inbrengen. Zo hebben wij onze vakantie grondig voorbereid tijdens PMTO en hadden we een goed doordacht plan voordat we op pad gingen. En wat een succes is dit geworden! Wij hadden regie, er was ontspanning en een gemoedelijke flow. Wat een verademing! Er is ook elke week een belmoment (de huiswerkpolitie ;-) en ook dan kun je de dagelijkse uitdagingen en successen bespreken.

Wij vonden dat we best een goed gevulde opvoed toolbox hadden, maar PMTO heeft deze echt verrijkt. Ook voor de andere kinderen in ons gezin! De tijdsinvestering is fors, maar het heeft ons handvatten opgeleverd die we nog in geen enkele cursus of boek over hechting of trauma hebben gevonden. Een aanrader voor alle pleegouders!"

Lees meer over PMTO bij Yorneo