Pleegouder worden Pleegouder worden

Pleegzorg in Drenthe

Wanneer het ouders niet lukt om voor hun kind te zorgen is (tijdelijk) wonen in een pleeggezin vaak het beste alternatief. Een gezin waar het kind zich veilig voelt, liefde en aandacht krijgt en gewoon kind kan zijn. Yorneo organiseert deze zorg in Drenthe.

Heb jij ruimte in je huis en hart?

Overweeg je om pleegouder te worden? Vraag alvast een informatiepakket aan en we nodigen je graag uit voor een informatiebijeenkomst.

Pleegzorg is anders dan adoptie: je wordt geen ouder van het kind en het doel is vaak dat het kind uiteindelijk teruggaat naar zijn eigen ouders. Dat betekent dat je als pleegouder geen zeggenschap over het kind krijgt. Vaak is er nog contact met de ouders. Je kunt pleegouder worden van een kind dat je niet kent, maar ook van een kind uit je eigen omgeving. Yorneo onderscheidt vijf pleegzorgvarianten:

Iedereen kan pleegouder worden

Als pleegouder ben je stabiel en heb je een gezonde kijk op opvoeden. In principe kan iedereen pleegouder worden. Er zijn wel een aantal voorwaarden om de veiligheid van pleegkinderen te waarborgen:

  • Jij (of je partner) moet minimaal 21 jaar zijn.
  • Je moet een stabiele leefsituatie kunnen bieden.
  • Je moet een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming hebben (deze vraagt Yorneo voor je aan).

Hiernaast zijn er ook wettelijke en landelijke kwaliteitscriteria voor het pleegouderschap. Yorneo zorgt dat je als toekomstige pleegouder een goede voorbereiding krijgt voordat je pleegouder wordt. Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken worden pleegouders en pleegkinderen zorgvuldig door ons gematcht.

Oog voor alle betrokken partijen

Yorneo onderscheidt zich van andere pleegzorgorganisaties door het systeemgericht organiseren van de begeleiding. Dat betekent dat we oog hebben voor alle bij het kind betrokken partijen. Ook bepalen we snel het toekomstperspectief voor het kind (langdurige plaatsing of terugkeermogelijkheid) en wegen uiterst zorgvuldig de belangen van het kind af.

Aanmeldpakket

Ben je bij een informatiebijeenkomst geweest (heb je al een informatiepakket) en wil je je graag aanmelden als pleegouder? Vraag dan hier een aanmeldpakket aan of bel met Yorneo Pleegzorg (0592) 367 970.

De personen op de foto’s zijn geen cliënten van Yorneo.

ERVARING VAN

Pleegmoeder Margriet

"Heb ik dan die weken zo veel bijzonders gedaan? Ik heb haar alleen aandacht en liefde gegeven, de normale dingen toch?"

Lees meer