Weekend-, vakantie- of deeltijdpleegzorg

Een weekend-, vakantie- of deeltijdpleeggezin biedt zowel het kind als de (pleeg)ouders de mogelijkheid om even op adem te komen. Ook voor kinderen uit woonvoorzieningen kan deze vorm van pleegzorg zinvol zijn. Zij kunnen op die manier af en toe een normale gezinssituatie meemaken.

De kinderen

Weekendpleegzorg (en de overige twee vormen: deeltijd- en vakantiepleegzorg, kortweg weekendpleegzorg) is voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Over het algemeen zijn het kinderen in de basisschoolleeftijd, maar steeds vaker zoeken we ook voor tieners een weekendpleeggezin. Heel soms komt er een jonger kind mee met een broertje of zusje. Weekendpleegkinderen zijn gewone kinderen, maar hebben wel het één en ander meegemaakt en daardoor vragen ze iets extra’s van het pleeggezin.

Weekendpleegouders

Weekendpleegouders zijn mensen die of alleen of samen een gezin vormen. Door de week hebben ze vaak weinig tijd omdat ze (fulltime) werken. Maar ondanks hun drukke leven willen ze wel graag zorgen voor een kind en ouders ontlasten. Weekendpleegzorg geeft hen die mogelijkheid. Als weekendpleegouder kun je een band opbouwen met een kind zonder dat het je hele leven ‘op z’n kop’ zet.

Daarnaast zien we een groep pleegouders die beginnen met weekendpleegzorg om te kijken of pleegzorg bij hen past: Hoe voelt het om het kind van iemand anders in huis te hebben? Kan ik die extra zorg aan? Als het pleegouders bevalt en ze willen overstappen op een andere vorm van pleegzorg, dan volgt een ‘Pas op de plaats-gesprek’ met Pleegzorg. In dat gesprek komt aan de orde of een intensievere vorm van pleegzorg écht bij het gezin past.

Samen dingen doen

Bij weekendpleegzorg wordt weleens gedacht dat het een kwestie is van samen alle pretparken en dierentuinen in Nederland bezoeken. Dat is echter niet de bedoeling. Het gaat juist om de gewone dingen, zoals samen een spelletje doen, boodschappen halen, samen koken, aan tafel eten of gezellig kletsen tijdens een wandeling door het bos. Een gezonde afwisseling van samen of alleen dingen doen en positieve aandacht hebben voor het kind zijn heel belangrijk en maken het verblijf voor het kind al bijzonder. Als een kind al langere tijd in het weekendpleeggezin komt, komt van het pleegkind vaak de vraag of het rond feestdagen en/of vakanties langer mag komen logeren. Het is dan aan het pleeggezin en de begeleider pleegzorg om te kijken of dit mogelijk en wenselijk is.

Andere pleegzorgvarianten:

Crisispleegzorg
Pleegzorg voor kortere tijd
Pleegzorg voor langere tijd
Netwerkpleegzorg