Pleegzorg is een dynamische wereld, inzichten veranderen continue. Het helpt wanneer we meningen blijven uitwisselen. Om je inzichten mee te geven, te ondersteunen bij de opvoeding en om je verbonden te laten voelen met ons en andere pleegouders, kun je als pleegouder bij Yorneo verschillende cursussen gratis volgen.
Als pleegouders zijn we allemaal verschillend en hebben we een grote diversiteit aan ervaringen en vaardigheden. Wat voor de één gesneden koek is, is voor de ander iets om hard aan te werken. Dit alleen al maakt de cursussen tot een prachtig middel om te leren, van en met elkaar.
Praktische informatie en aanmelden cursussen
9 februari | Basistraining hechting
20:00 in Papenvoort
Deze avond is bedoeld voor relatief nieuwe pleegouders en/of als je nog niet eerder naar een thema avond geweest bent over hechting. Binnen de pleegzorg is hechting een belangrijk thema. Sterker nog, pleegzorg gaat altijd over hechting en soms over moeilijkheden in de hechting. De thema avond is vooral bedoeld om stil te staan bij wat hechting nu eigenlijk is. We bespreken wat helpend kan zijn en wat vooral niet helpend is, en er zal in de avond ruimte zijn om eigen ervaringen uit te wisselen.
De avond wordt verzorgd door Petra Goedbloed (GZ-psycholoog en OKI-B therapeut bij Yorneo pleegzorg), Lydia de Vries (GZ-psycholoog bij Yorneo pleegzorg) en Janine Duteweert (GZ-psycholoog bij Yorneo pleegzorg). Mocht je graag meer willen horen over hechting, maar deze avond al een keer hebben bijgewoond: Binnenkort staan er verdiepingsavonden gepland.
9 maart | Training hechting voor gevorderden, kinderen onder de 10 jaar
20:00 in Papenvoort
Deze avond is bedoeld voor pleegouders die al eerder naar een thema avond zijn geweest over hechting. Binnen de pleegzorg is hechting een belangrijk thema. Sterker nog, pleegzorg gaat altijd over hechting en soms over moeilijkheden in de hechting.
Deze thema-avond is vooral bedoeld om verder stil te staan bij wat hechting nu eigenlijk betekent in de alledaagse praktijk. We bespreken wat helpend kan zijn en wat vooral niet helpend is, met veel ruimte om eigen ervaringen uit te wisselen met andere ervaren pleegouders. Deze avond is specifiek voor pleeggezinnen met pleegkinderen jonger dan 10 jaar oud.
De avond wordt verzorgd door Carolien Berends (GZ-psycholoog en IMH specialist) en Petra Goedbloed (GZ-psycholoog en OKI-B therapeut bij Yorneo pleegzorg).
23 maart | Training hechting voor gevorderden, kinderen boven de 10 jaar
20:00 in Papenvoort
Deze avond is bedoeld voor pleegouders die al eerder naar een thema avond zijn geweest over hechting. Binnen de pleegzorg is hechting een belangrijk thema. Sterker nog, pleegzorg gaat altijd over hechting en soms over moeilijkheden in de hechting.
Deze thema-avond is vooral bedoeld om verder stil te staan bij wat hechting nu eigenlijk betekent in de alledaagse praktijk. We bespreken wat helpend kan zijn en wat vooral niet helpend is, met veel ruimte om eigen ervaringen uit te wisselen met andere ervaren pleegouders. Deze avond is specifiek voor pleeggezinnen met pleegkinderen ouder dan 10 jaar oud.
De avond wordt verzorgd door Carolien Berends (GZ-psycholoog en IMH specialist) en Petra Goedbloed (GZ-psycholoog en OKI-B therapeut bij Yorneo pleegzorg).
10 mei | Ontmoetingsavond voor netwerkpleegouders
20:00 in Papenvoort
“Je bent niet de enige…” en “Wat een herkenbare verhalen…”. Dit is wat we vaak terug horen van netwerkpleegouders die bij een bijeenkomst zijn geweest. Wat betekent het om te zorgen voor een kind uit je netwerk? En wat betekent het om samen te werken met de biologische ouders? Dat en nog veel meer bespreken we tijdens de bijeenkomst voor netwerkpleegouders waarin het uitwisselen van ervaringen centraal staat.
15 mei | LVB in vogelvlucht - online workshop
20:00 in Papenvoort
Opgroeien is een boeiend proces, waarbij er voortdurend sprake is van ontwikkeling. Hoe verloopt dat bij een kind met een licht verstandelijke beperking? Wat vraagt dit van pleegkind en pleegouder? Wat is goed om te weten in het samenwerken met een ouder met een licht verstandelijke beperking?
In deze workshop wordt online interactief met elkaar gewerkt en worden ervaringen uitgewisseld. Mariët Jansen, trainer bij William Schrikker Gezinsvormen, verzorgt de workshop. Er is ruimte voor 8 “schermpjes”. Deelnemers worden op volgorde van aanmelding uitgenodigd.
1 juni | Seksuele ontwikkeling en opvoeding
20:00 in Papenvoort
Naast kennis delen over de ‘normale’ seksuele ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar- wat ‘hoort’ bij welke fase- wordt stil gestaan bij het belang van gewoon praten over seksualiteit en intimiteit met kinderen. Wanneer begint seksuele opvoeding eigenlijk, hoe pak je het aan, welke woorden kies je? Waar en waarom loopt de ontwikkeling anders met je pleegkind en wat heb je dan te doen? Marjolein Tigchelaar maakt praten over seks en zo héél gemakkelijk en zonder blikken of blozen kun je na deze thema-avond de seksuele opvoeding van kinderen integreren in het dagelijkse leven.
19 september | Zindelijk in een poep en een ... of toch niet?
20:00 op locatie
Zindelijk worden: Iedereen doet het! En het hoort eigenlijk heel gemakkelijk te gaan. Toch?
En waarom loopt het dan toch zo vaak anders bij kinderen die in hun leven al zoveel hebben meegemaakt? Kinderen die op de basisschoolleeftijd maar niet zindelijk kunnen worden, pubers die incontinent zijn.. Annemarie Wilkens-Kruiter, urotherapeut en systeemtherapeut van Anther Systeemtherapie gaat tijdens deze thema-avond graag met jullie in gesprek over (complexe)zindelijkheid, incontinentie en obstipatie bij kinderen en jongeren. Wat is nog normaal, wat als het anders loopt en wat kan je dan doen?
4 oktober | Ontmoetingsavond voor relatief 'nieuwe' Pleegouders
(Verplaatst van 5 oktober naar 4 oktober)
20:00 op locatie
Ben je nog niet zo lang ingeschreven bij Yorneo en heb je nog geen plaatsing óf vang je voor het eerst een pleegkind op? Op deze avond ben je van harte welkom als je je een startende pleegouder voelt en het prettig vindt om mensen in een zelfde schuitje te ontmoeten. Aan de hand van een luchtig programma is er alle ruimte voor uitwisseling en is het waardevol en plezierig om ook zó met elkaar en Yorneo in verbinding te blijven.
10 oktober | Culturele verschillen in een pleeggezin
20:00 op locatie
Naar aanleiding van een onderzoek door de RUG en CH Ede naar verschillen in (gezins)cultuur en religie binnen pleeggezinnen, wordt deze scholingsavond georganiseerd. Wat betekent het voor je gezin als er een kind bij je komt wonen met een andere culturele of religieuze achtergrond? En hoe is dit voor dit kind? En hoe help je het kind het best in zijn identiteitsontwikkeling?
Fijn om hier met elkaar bij stil te staan en de bewustwording op dit thema te vergroten.
15 juni | Pleegzorgdag in Duinen Zathe
10:00 - 16:00 in Appelscha
Natuurlijk hopen we weer heel veel pleegouders met hun (pleeg)kinderen te ontvangen op de jaarlijkse pleegzorgdag in pretpark Duinen Zathe te Appelscha. We trakteren je graag op dit traditionele uitje. In mei valt de officiële uitnodiging met meer informatie over opgave en dergelijke op je mat. Maar zet de datum maar alvast in je agenda!
18 januari 2024 | Nieuwjaarsbijeenkomst voor pleeggezinnen
16:00 - 18:00 op locatie
Houd de nieuwsbrief in december in de gaten voor meer informatie over waar het is en wat we gaan doen. De insteek is gezamenlijk en informeel een frisse start maken, met een vrolijke noot.