Een pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf Een pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf

Het verhaal van een pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf

Bas bezoekt het kinderdagverblijf. Dit is pittig voor hem. Hij laat veel boos gedrag zien en heeft regelmatig conflicten met zijn groepsgenootjes die hoog oplopen. Pedagogisch medewerkers zitten met hun handen in het haar en nemen (na overleg met ouders) contact op met de jeugdverpleegkundige. Omdat de problemen zich voornamelijk afspelen op het kinderdagverblijf en pedagogisch medewerkers handelingsverlegen zijn, wordt de ambulant hulpverlener van Yorneo ingeschakeld om mee te kijken op de groep. 

Wat was het moeilijk in het begin

Reactie van een pedagogisch medewerker, nadat Vroeg Erbij een plan had gemaakt met ouders en pedagogisch medewerkers. In dat plan stond voornamelijk positief gedrag bekrachtigen, positief grenzen stellen, gedragsverwachtingen verhelderen, ondersteunen met picto’s en het spel meer begeleiden.
"Wat was het moeilijk in het begin....niet alleen voor jou, maar ook wel degelijk voor ons! Maar na een aantal weken begonnen wij elkaar te vinden. Langzaam aan liet jij ons binnen in jouw wereldje en kwamen wij tot de ontdekking wie jij eigenlijk echt was. Een schat van een jongen met een heel groot hart, veel gevoel voor humor en o zo gevoelig! Het behandelplan had effect, en wat waren wij daar blij om!

Op deze voet zijn wij verder gegaan met jou en hebben de kennis die wij hebben mogen krijgen van de jeugdverpleegkundige en de ambulant hulpverlener doorgegeven aan school toen jij 4 werd. Ook voor jouw juf was het een "eyeopener", die jou toen al een paar weken in de groep had. Zij snapte na onze overdracht ook beter waarom jij de dingen doet zoals jij ze doet.
Het gaat nog steeds goed met jou. Dat weten wij omdat wij contact hebben gehad met jouw moeder. Op school gaat het goed, zolang ze zich maar vast houden aan het behandelplan. Ook daar hebben ze gelukkig gezien wie jij echt bent en waar jouw talenten liggen. Dat was niet gebeurd als Vroeg Erbij ons niet de juiste handvatten hadden gegeven."

Zo mooi hoe dit jongetje nog een kans heeft gekregen

De ambulant hulpverlener van Yorneo: "een casus die me altijd bij blijft. Zo mooi hoe dit jongetje nog een kans heeft gekregen. Hij kwam van een ander kinderdagverblijf waar het niet goed ging. Hier maakte hij ook een slechte start en was hij het “kind van de rekening.” Hij kwam al binnen met bagage zeg maar. Fijn voor dit kind en zijn gezin dat we het tij hebben kunnen keren."