Pleegzorgnieuws | september 2020
 
Kunt u deze e-mail niet goed lezen?
Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
 
 
 
 
Yorneo
Volg ons online:   facebook   twitter   linkedin   youtube
 
 
  Pleegzorgnieuws  
  24 · september 2020  
 
placeholder
In deze editie:
  • Corona: wat te doen bij milde klachten in je gezin?
  • Zelfstandigheidswijzer
  • Voortgang Actieonderzoek Pleegzorg
  • Gids om te leren en ontwikkelen
  • Aankondiging online evenement Week van de Pleegzorg
  • Pleeggrootouderdag
 
placeholder
 
placeholder
Corona: wat te doen bij milde klachten in je gezin?

Corona is lange tijd ver weg geweest in Drenthe, maar lijkt nu bij de tweede golf dichterbij te komen. Yorneo gaat al langere tijd zorgvuldig om met de coronamaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Maar we hebben daarbij wel je hulp en oplettendheid nodig.

Onze hulpverlening verloopt nog steeds zo dat (beeld)belafspraken afgewisseld worden met face-to-face contacten, afhankelijk van wat nodig is. Bezoeken thuis en op locatie vinden alleen plaats als er geen (milde) gezondheidsklachten zijn in het gezin.

We vragen je als pleegouder om je hulpverlener vooraf goed te informeren als je zelf of iemand uit je gezin milde klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts. Als er sprake is van milde klachten kan er contact plaatsvinden via (beeld)bellen. 

 
placeholder
 
 
placeholder
Zelfstandigheidswijzer: hulp bij 'het op weg helpen' van jongeren

"Wat een handige checklist, ik heb hem gelijk opgeslagen en kan het op het moment goed gebruiken voor een pleegkind," aldus een pleegzorgwerker bij Yorneo. 

Als je 18 jaar wordt komt er veel op je bord ineens. Wat moet je (pleeg)kind allemaal regelen, hoe staat hij/zij in het leven en wat zou je hem of haar mee willen geven?

Vanuit de Pleegouderraad ontstond even geleden de wens een instrument te ontwikkelen wat pleegouders zou kunnen ondersteunen bij het ‘op weg helpen’ van hun (bijna volwassen) tieners richting 18 en daarna. Al snel bleek dat niet alleen pleegouders, maar ook andere (professionele) opvoeders én uiteraard de jongeren zelf gebaat zouden zijn bij zo’n wegwijzer.

Met veel input, aanvullingen en verbeteringen van onder andere pleegouders, gezinshuisouders, jongeren en medewerkers van Yorneo op GmV-locaties, pleegzorgmedewerkers en ouders, kwam de ‘Zelfstandigheidswijzer’ tot stand. Een wegwijzer om samen over in gesprek te gaan. Deze bestaat in grote lijnen uit 3 delen:

  • Checklist 17+: Een afvinklijstje om in 1 oogopslag te kunnen zien welke praktische zaken er geregeld moeten worden.
  • Zelfstandigheidsscan: Een vragenlijst die kan helpen om een beeld te vormen van de vaardigheden die horen bij zelfstandigheid én hoe het daar mee staat.
  • Hoe dan? Uitleg en hulp bij de praktische zaken die geregeld moeten worden (uit de checklist).

De makers hopen dat de zelfstandheidswijzer bij kan dragen aan veel zelfstandigheids-wijsheid. 

De Zelfstandigheidswijzer is nooit af. Daarom zijn aanvullingen en suggesties van harte welkom! Ook bij vragen kun je contact opnemen met Hilbrand Beukema, hulpverlener bij Gezinshulpverling met Verblijf/Yorneo: hilbrand.beukema@yorneo.nl.

 
placeholder
 
 
placeholder
Gids om te leren en ontwikkelen

Als pleegouder wil je groeien in het pleegouderschap. Pleegzorgorganisaties, trainers/sprekers willen pleegouders daarin ondersteunen. Waar dit samenkomt? In de Gids. Iedere pleegouder leert op een eigen manier, maar met hetzelfde doel: groeien in het pleegouderschap. De Gids van het nieuwe platform gaat daarbij helpen.

Wat is de Gids?
In de Gids van platform pleegzorg.nl vinden pleegouders, aspirant-pleegouders en andere geïnteresseerden straks een groeiend aanbod. Van trainingen en cursussen, tot workshops, lezingen en e-learning. Dit aanbod wordt verzameld vanuit zoveel mogelijk pleegzorgorganisaties en andere aanbieders in heel Nederland.

De Gids is al beschikbaar
Er is al een mooi aanbod voor pleegouders. Van trainers en sprekers met ervaring in pleegzorg. De website samenbouwenaanpleegzorg.nl is is een plek om dit aanbod alvast te presenteren. En om de Gids te blijven verbeteren, voor en na de lancering van platform pleegzorg.nl.

 
Benieuwd naar het aanbod in de Gids tot nu toe? Ontdek het zelf
placeholder
 
placeholder
Aankondiging Week van de Pleegzorg

Van woensdag 28 oktober tot en met 4 november 2020 is de landelijke Week van de Pleegzorg. In deze week zetten wij onze pleegouders graag een beetje in het zonnetje en grijpen deze week ook aan om nieuwe pleegouders te werven.

Online quiz op vrijdag 30 oktober 2020
Samen met het Leger des Heils en William Schrikker Gezinsvormen zijn we druk met voor bereidingen voor een leuk (online) evenement voor al onze pleegouders. Zet je vrijdag 30 oktober 2020, vanaf 19.30 tot 21.00 uur vast in je agenda? Binnenkort krijg je hierover meer informatie en een officiele uitnodiging. 

 
placeholder
 
placeholder
Voortgang Actieonderzoek Pleegzorg

Als pleegouder (lid van de PleegOuderRaad) ben ik nauw betrokken bij het project 'Actieonderzoek Pleegzorg'. Voor als je het niet meer weet: middels een 3-tal acties willen we vanuit Yorneo het aantal breakdowns terugdringen en voorkomen dat pleegouders stoppen met pleegzorg (uitval). 

Er is een tool ontwikkeld om op een ontspannen wijze met pleegkinderen in gesprek te gaan over wat belangrijk is in het leven. Dit is getest bij een aantal gezinnen en toen kwam Corona. Dit gaat zeker een vervolg krijgen.

Een andere werkgroep is bezig om de deskundigheid van pleegouders te versterken. Want hoe 'deskundiger' een pleegouder is, des te beter is dat voor het pleegkind. En ook voor  de pleegouders. En dus voor het hele pleeggezin. Wordt ook vervolgd.

Tenslotte is een werkgroep bezig om een dag voor te bereiden waarin pleegouders, (ex-)pleegkinderen, verwijzers, gecertificeerde instellingen zoals JB-Noord en bestuurders met elkaar in gesprek gaan over hoe we het beste kunnen samenwerken. Dat zou eerst fysiek plaatsvinden, maar dat is heel lastig op dit moment. Dus we zijn bezig om een virtuele dag te plannen. Dat gaat zeker lukken. 

Tot zover.

Groet van Karin Kappen (lid POR)

 
placeholder
 
placeholder
Pleeggrootouderdag

De pleeggrootouderdag gaat door op woensdag 28 oktober 2020. Dit jaar op een bijzondere en unieke wijze i.v.m. het coronavirus. 

Het Bestuur van de Stichting Belangenbehartiging Pleeggrootouders Nederland nodigt pleeggrootouders uit om deze dag vrij te houden in de agenda. Locatie dit jaar is het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg. Dit museum draait volledig om de zorg voor kinderen die het moeilijk hebben. De vaste collecte besteedt onder andere aandacht aan pleegzorg. Zie: https://weeshuismuseum.nl. 

In verband met het coronavirus zal de dag anders verlopen dan in voorgaande jaren:

Dit jaar is het helaas niet mogelijk om kinderactiviteiten te organiseren. Het programma richt zich op pleeggrootouders, pleegzorgprofessionals, beleidsmakers en andere belanghebbenden. Door de verplichte 1,5 meter onderlinge afstand is het aantal deelnemers beperkt. Wij kunnen maximaal 50 gasten ontvangen.
Deze gasten krijgen het volgende programma aangeboden: 

  • Interessante presentaties over pleegzorg door grootouders
  • Boeiende rondleidingen met deskundige gidsen door het museum 
  • Percussieworkhops in een van de mooiste mini-theaters van Nederland, zie http://www.theateraandeslag.nl

Alle presentaties worden 'live' gestreamd zodat u via een computer op afstand kunt deelnemen. Meer informatie volgt en kun je vinden op de website https://www.pleeggrootouders.nl

 
placeholder
 
placeholder
 
Alles wat was, hoe ga je om met afscheid
Boekentip
 

Annelien (Pleegzorgwerker bij Yorneo): "Van een vetrekkende collega bij pleegzorg kreeg de afdeling van haar het onderstaande boek voor in de bibliotheek. Een prachtig boek over allerlei manieren van afscheid nemen. Een mooie aanrader voor onze pleeouders."

Alles wat was, hoe ga je om met afscheid van Stine Jensen
Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws.

 
placeholder
 
Vos en Haas, het kijkwoordenboek
Boekentip
 

Wat zijn er veel woorden in de wereld!
Soms is een woord bijzonder.
Soms is een woord heel gewoon.
Hoeveel woorden heb je nodig voor een verhaal?
Honderd? Of een miljoen?
En voor een woordenboek?
Staat daar echt alles in?
Kun je de woorden dan nog tellen?

In dit woordenboek van bekroond duo Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing vind je zes nieuwe verhalen van Vos en Haas.
En er worden meer dan 250 woorden eenvoudig uitgelegd.

 
placeholder
 
 
placeholder
 
 
placeholder
 
 
placeholder
 
Komende informatiebijeenkomsten
 

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus organiseren we nog geen informatiebijeenkomsten. We zijn aan het kijken naar een alternatief in de vorm van online bijeenkomsten. Geinteresseerden in het pleegouderschap kunnen (straks ook hierover) meer informate vinden op www.pleegzorgdrenthe.nl. Ook kunnen ze daar een informatiepakket aanvragen. Bij vragen zijn wij telefonisch bereikbaar via (0592) 367 979 en we helpen graag een goed overwogen besluit te maken.

 
placeholder
 
Trainingen en cursussen voor pleegouders
 

Vanwege de maatregelen omtrent het corona-virus gaan onze trainingen en cursussen voor pleegouders momenteel niet door. Op onze website plaatsen we nieuwe data voor deze bijeenkomsten.

 
placeholder
 
 
 
 
yorneo.nlpleegzorgdrenthe.nlDoorsturen | Uitschrijven | © yorneo.nl 2017