Studiedag Seksuele oriëntatie en gender identiteit Studiedag Seksuele oriëntatie en gender identiteit

Studiedag 'Seksuele oriëntatie en gender identiteit'

Diversiteit is een feit! Studiedag seksuele oriëntatie en genderidentiteit
voor professionals in de jeugdhulp en het onderwijs in Noord-Nederland

Vanuit de jeugdzorg, de LHBTQIA+-beweging en de wetenschap in Noord-Nederland slaan we de handen ineen. Graag nodigen we je uit voor de studiedag op donderdag 30 juni 2022 rond de thema’s seksuele oriëntatie en genderidentiteit in de begeleiding van jongeren. We organiseren deze studiedag omdat we een gezamenlijke drive en verantwoordelijkheid voelen om te werken aan optimale condities voor álle jongeren in het onderwijs en de zorg, of je je nou wel of niet identificeert als LHBTQIA+.

Veilig klimaat waar iedereen zichzelf kan zijn

Er is een toenemende aandacht voor vraagstukken op het gebied van seksuele en genderdiversiteit onder jongeren. Tegelijkertijd wijzen recente studies uit dat LHBTQIA+-jongeren tot 4 keer vaker worden gepest. Suïcidecijfers liggen zelfs 4,5 keer hoger.

Docenten en jeugdhulpverleners ervaren regelmatig een behoefte aan kennis en het delen van ervaringen. Want nog los van waar de letters LHBTQIA voor staan: wat betekenen inclusie en diversiteit voor mijn houding als professional? Hoe zorg ik in mijn werk voor een veilig klimaat waar iedereen zichzelf kan zijn? Hoe maak ik seksuele en genderdiversiteit bespreekbaar? Hoe ga ik om met extreme meningen en vooroordelen? Waar kun je als professional terecht voor advies, informatie of goede doorverwijzing? Met deze vragen gaan we tijdens de studiedag gezamenlijk aan de slag.

Voor wie

De studiedag is gericht op zowel de professionals op de werkvloer als op beleidsmakers die diversiteit en inclusie binnen hun school of zorgorganisatie borgen, zoals: docenten (vo en mbo), schoolleiders, mentoren, zorgcoördinatoren/leerlingbegeleiders, (school)maatschappelijk werkers, leerplichtambtenaren, jongerenwerkers, jeugdhulpverleners, casemanagers, (gezins)voogden, groepswerkers, pleegzorgbegeleiders, gedragswetenschappers, medewerkers centra jeugd en gezin en gezinshuizen etc.

Doel

Naast de uitwisseling van (wetenschappelijk gefundeerde) kennis en ervaring is het doel het opdoen van hands-on vaardigheden in het contact met jongeren en het borgen van LHBTQIA+-beleid binnen de organisatie.

Programma

De studiedag biedt inspirerende sprekers met bijdragen vanuit wetenschap en praktijk en tweemaal een keuze uit een breed aanbod aan workshops door ervaringsdeskundigen. Lees hier meer over de workshops. Daarnaast is er ruimte voor theater, ontmoeting en discussie. De hoofdopzet is als volgt:

 • 9:00 uur: inloop en ontvangst
 • Welkom en toelichting programma
 • Theatervoorstelling Queer Stories (biedt inzage in de belevingswereld van LHBTQIA+jongeren vanuit de eigen ervaringen van deze jonge acteurs)
 • Presentatie vanuit Audre Project van de Rijksuniversiteit Groningen
 • Lunchpauze
 • Eerste workshopronde
 • Tweede workshopronde
 • Plenaire afsluiting met paneldiscussie
 • 17:00 uur: netwerkborrel

Praktische informatie

 • Wanneer: donderdag 30 juni 2022
 • Tijd: 9.00 tot 17.00 uur
 • Waar: Opleidingscentrum Yorneo, Papenvoort 21, 9447 TT in Papenvoort
 • Kosten: €25,- De dag is geheel verzorgd, inclusief lunch. Financieel mede mogelijk gemaakt door JENN.  
 • Accreditatie: voor de studiedag wordt accreditatie aangevraagd bij SKJ, NVO en Registerplein
 • Aanmelding: geef je op vóór 8 juni 2022 door het invullen van onderstaand aanmeldformulier. Er is plaats voor ca. 80 deelnemers. Als je op de wachtlijst tercht komt, informeren we je daarover. DE INSCHRIJVING IS INMIDDELS GESLOTEN.
 • Bij afmelding na 28 juni kunnen wij helaas het inschrijfgeld niet restitueren. U mag natuurlijk wel een collega vragen te komen, wilt u ons hierover informeren?

Heb je nog vragen? Laat het ons weten en mail naar info@yorneo.nl of pr@cocgd.nl. Breng de studiedag ook vooral onder de aandacht van collega’s. We hopen je op 30 juni in Papenvoort te begroeten!

Na aanmelding ontvang je de factuur van ons, na betaling is de aanmelding definitief.

COC Groningen-Drenthe                                   
Yorneo – jeugdhulp in Drenthe: thuis in opvoeden en opgroeien            
Cornerstones Jeugdzorg                                                                                  
Project Audre | PedOn | aan de Rijksuniversiteit Groningen         
Raad voor de Kinderbescherming                                                                  
De studiedag wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Jeugd Expertisenetwerk Noord-Nederland (JENN).